| ΞΕΝΩΝΑΣ ΛΙΘΟΤΟΠΙ | ΛΙΘΟΤΟΠΟΣ | ΛΙΘΟΤΟΠΟΣ ΣΕΡΡΩΝ | ΛΙΜΝΗ ΚΕΡΚΙΝΗ | ΞΕΝΩΝΕΣ ΣΕΡΡΕΣ | ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΣΕΡΡΕΣ | ΛΙΜΝΗ ΚΕΡΚΙΝΗ | ΣΕΡΡΕΣ |

 

ΛΙΜΝΗ ΚΕΡΚΙΝΗ

Ο σημαντικότερος και ο πιο γνωστός υδροβιότοπος με διεθνή σημασία στο νομού Σερρών είναι η Λίμνη Κερκίνη. Δημιουργήθηκε με την τεχνητή ανθρώπινη παρέμβαση στον Στρυμόνα ποταμό το 1932,οταν έγινε το φράγμα στην περιοχή του χωριού Λιθότοπου. Το 1982 λόγω τις μείωσης της χωρητικότητας της Λίμνης εξαιτίας τον φερτών υλών, από το Στρυμόνα, κατασκευάστηκε νέο φράγμα. Η Κερκίνη είναι προστατευόμενη περιοχή και αποτελεί κομμάτι του Ευρωπαϊκού Δικτύου <<Φύση 2000>>. Η έκταση τις Λίμνης Κερκίνης ποικίλλει ανάλογα με την εποχή από 54 έως 72 στρέμματα. Θαυμασμό προκαλούν τα παραποτάμια δάση, τα νούφαρα και η ποικιλία των ψαριών που αποτελούν και πηγή εισοδήματος για πολλούς κατοίκους της περιοχής. Στην περιοχή της Κερκίνης συναντούμε και πολλά είδη θηλαστικών όπως το Τσακάλι ,το Λύκο, την Αγριόγατα, τη Βίδρα, τη Νυφίτσα, την Αλεπού, το Σκαντζόχοιρο, το Ζαρκάδι, το Λαγό, το Αγριογούρουνο κ.λ.π.Η ιχθυοπανίδα είναι πλούσια αφού υπάρχουν 30 είδη ψαριών με κυριότερα τα Χέλια. Στο ευρύτερο σύστημα Κερκίνης-Στρυμόνα τα κυριότερα ειδη ψαριών με εμπορικό ενδιαφέρουν που εχουν καταγραφεί είναι ο Κυπρίνος (Γριβάδι) και η Πεταλούδα. Στην περιοχή γύρω από τη Λίμνη Κερκίνης έχουν καταγραφεί περίπου 300 είδη πουλιών. Ο Αργυροπελεκάνος και η Λαγγόνα που ζουν εκεί είναι μοναδικά στον κόσμο είδη απειλούμενα με εξαφάνιση. Παρατηρούνται ακόμη οι πιο σημαντικές αποικίες της Ν. Βαλκανικής χερσονήσου από Κορμοράνους, Χουλιαρομύτες, Χαλκόκοτες και διάφορα είδη ερωδιών.Υπάρχουν και πολλά σπάνια αρπακτικά όπως ο Χρυσαετός, ο Βασιλαετός,ενω η περιοχή αποτελεί μοναδικό πεδίο έρευνας σχετικά με τούς υδρότοπους και της διαχείριση τούς. Τα τελευταία χρόνια η Κερκίνη γνωρίζει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη και με την ελεγχόμενη αξιοποίηση της βοηθά και στην ενίσχυση της περιοχής. Στη Λίμνη Κερκίνη ζει και ο μεγαλύτερος πληθυσμός Βουβαλιών στην Ελλάδα: υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 500. Η Λίμνη Κερκίνη και η περιοχή γύρω από αυτή προσφέρεται για περιβαλλοντική εκπαίδευση και αποτελεί ιδανικό μέρος για την ανάπτυξη του οικοτουρισμού ώστε να συγκεντρώνει πλήθος ανθρώπων που αγαπούν τις ειδικές μορφές τουρισμού και την οικολογία. 

 

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Άλλα αξιοθέατα του νομού Σερρών που σας προτείνουμε να δείτε είναι τα παρακάτω: Από την Λίμνη Κερκίνη απέχει ελάχιστα το ησυχαστήριο της Ιεράς Μονής Τίμιου Προδρόμου Ακριτοχωρίου. Κοντά στα Έλληνο-Βουλγάρικα σύνορα βρίσκονται τα οχυρά του Ρούπελ όπου έγιναν μάχες κατά τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο το 1941 στην προσπάθεια της εισβολής των Γερμανών.

Τα λουτρά Σιδηροκάστρου βρίσκονται έξι (6) περίπου χιλιόμετρα από την πόλη του Σιδηρόκαστρο. Εδώ μπορείτε να απολαύσετε το παραδοσιακό ''χαμάμ'' και υδρομασάζ σε ομαδικές ή ιδιωτικές πισίνες.Λίγο πιο πέρα, πολύ κοντά στα σύνορα με την Βουλγαρία μπορείτε να ανακαλύψετε και τα παλιά λιθόχτιστα βυζαντινά λουτρά του Αγκίστρου τα οποία επίσης προσφέρουν θεραπευτικές ιδιότητες με χαμηλότερη από τα νερά του Σιδιρόκαστρου θερμοκρασία. Εδώ λόγω του πλήθους τον επισκεπτών έχουν χτιστεί και λειτουργούν και καινούρια λουτρά.

Το δάσος και το χιονοδρομικό κέντρο Λαϊλιά βρίσκεται 25 χιλιόμετρα από την πόλη των Σερρών. Είναι ένα ψηλό δάσος από οξιές και έλατα, όπου σε υψόμετρο 1600 μέτρων βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο. Διαθέτει μια βασική χιονοδρομική πίστα μήκους 1000 μέτρων ενώ υπάρχει και δεύτερη πίστα με μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας.

Το σπήλαιο Αλιστράτης είναι ένα από τα μεγαλύτερα σπήλαια της Ευρώπης. Είναι πλούσιο σε σταλαγμίτες και σταλακτίτες  και έχει συνολικό μήκος   3 000 χιλιόμετρα.

Το Φαράγγι του ποταμού Αγγίτη είναι σε απόσταση αναπνοής από την τεχνιτή είσοδο του σπηλαίου. Εκτός από το συναρπαστικό θέαμα του Φαραγγιού μπορείτε να απολαύσετε και εναλλακτικές δραστηριότητες όπως το rafting.

 

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΒΑΡΚΑΔΑ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΚΕΡΚΙΝΗΣ

Καθημερινά από το λιμανάκι του χωριού ξεκινούν μικρά περιηγητικά πλοιάρια τα οποία κάνουν το γύρο της Λίμνης Κερκίνης από το Φράγμα μέχρι το παραλίμνιο δάσος. Η βόλτα είναι όχι μόνο ρομαντική αλλά και ενημερωτική με την βοήθεια ενός οδηγού-ξεναγού.Ανάλογα με την εποχή μπορείτε να παρατηρήσετε κοπάδια από βουβάλια, πελεκάνους, φλαμίνγκο,κορμοράνους, κυκνούς, ερωδιούς, πελαργούς και πολλά άλλα στις όχθες και το εσωτερικό της Λίμνης Κερκίνης. 

ΙΠΠΑΣΙΑ
Μπορείτε να απολαύσετε μια βόλτα πάνω σε άλογα κατά μήκος της Λίμνης Κερκίνης. Αυτή η εμπειρία είναι βέβαιο ότι θα σας μείνει αξέχαστη. Υπάρχουν μεγάλα άλογα για τους μεγάλους και μικρά pόny για τα παιδιά.

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ

Υπάρχουν αρκετά περιπατητικά μονοπάτια που μπορείτε να ακολουθήσετε για να έρθετε σε επαφή με το μεγαλείο της φύσης και τον καθαρό αέρα. Μπορείτε να επισκεφτείτε και το εκκλησάκι του λόφου.

ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ
Χρησιμοποιήστε τα ποδήλατα του ξενώνα για να αποδράσετε από την καθημερινότητα στις μαγεύτικες διαδρομές γύρω από τη Λίμνη Κερκίνη. Ιδανική διαδρομή είναι κατά μήκος του ανατολικού αναχώματος, επάνω σε χωματόδρομο.

 

 


ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΖΙΠ 

Έχετε μια πολύ καλή ευκαιρία να ανεβάσετε την αδρεναλίνη σας με μια βόλτα σε off-road διαδρομές στα γύρω ορεινά μέρη. Ένας ντόπιος οδηγός με δικό του τζιπ θα σας ξεναγήσει στο παραλίμνιο δάσος ,θα σας δείξει τα κοπάδια βουβαλιών και στη συνέχεια θα ανεβείτε στο Όρος Μπέλλες.

ΨΑΡΕΜΑ

Είναι μια δραστηριότητα που μπορείτε να απολαύσετε ελεύθερα αν έχετε υπόψη ότι το ψάρεμα στην Λίμνη απαγορεύεται για περίπου 40 ημέρες στην περίοδο αναπαραγωγής των ψαριών το Μάιο και τον Ιούνιο κάθε χρόνο.
 
ΚΥΝΗΓΙ

Η περιοχή είναι πλούσια σε πανίδα και θηράματα και αποτελεί μια καλή επιλογή για τούς λάτρεις του κυνηγιού. Ανάλογα με την εποχή και τις κυνηγετικές περιόδους το βουνό και ο κάμπος προσφέρονται για κυνήγι αγριογούρουνου, λαγού, ορεινής πέρδικας, ορτυκιού, μπεκάτσας και άλλα.
 
ΧΑΜΑΜ 

Σε μικρή απόσταση από τον ξενώνα βρίσκονται τα πολύ φημισμένα λουτρά του Αγκίστρου και του Σιδηροκάστρου. Σας κλείνουμε ραντεβού για να χαλαρώσετε και να αναζωογονηθείτε στα θερμά ιαματικά νερά, βιώνοντας μια εμπειρία που δύσκολα μπορεί κανείς να περιγράψει με λέξεις.

ΚΑΝΟ ΚΑΓΙΑΚ

Στην πλευρά της Λίμνης που βρίσκεται το χωριό Κερκίνη υπάρχουν οργανωμένες και ασφαλείς περιηγήσεις και βόλτες με κανό καγιάκ.
 

 

 

© Copyright 2010 | All Rights Reserved | Developed by Seven Web     

| ΞΕΝΩΝΑΣ ΛΙΘΟΤΟΠΙ | ΛΙΘΟΤΟΠΟΣ | ΛΙΘΟΤΟΠΟΣ ΣΕΡΡΩΝ | ΛΙΜΝΗ ΚΕΡΚΙΝΗ | ΞΕΝΩΝΕΣ ΣΕΡΡΕΣ | ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΣΕΡΡΕΣ | ΛΙΜΝΗ ΚΕΡΚΙΝΗ | ΣΕΡΡΕΣ |